La IV Jornada de Salut Comunitària de Vic reconeix el valor de professionals i ciutadania durant els mesos de pandèmia

La IV Jornada de Salut Comunitària de Vic reconeix el valor de professionals i ciutadania durant els mesos de pandèmia

  • Un grup de treball vinculat a la Taula de Salut Comunitària de Vic, ha impulsat la IV Jornada de Salut Comunitària de Vic, per aprofundir en el dol i l’acompanyament a la malaltia des d’una perspectiva intercultural.
  • La jornada s’ha fet virtualment i ha comptat amb un total de 130 persones inscrites.
  • La jornada ha constat de tres blocs. El Bloc I ha centrat el tema de la jornada des de l’expertesa de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVIC-UCC. El Bloc II ha estat un recull d’experiències de professionals acompanyants de la malaltia i el dol. El Bloc III ha estat un reconeixement i visibilització a les iniciatives ciutadanes durant la pandèmia de la COVID19.

Vic, 29 d’octubre de 2020. Un total de 130 persones s’han inscrit a la IV Jornada de Salut Comunitària de la ciutat de Vic, que enguany, s’ha dut a terme de forma virtual a causa de la situació de pandèmia per la COVID19. En edicions anteriors es comptava amb una participació de més de 200 persones, i es va considerar adequat de mantenir la jornada, però adaptar-ne el format, en aquest cas a través d’una plataforma Zoom.

La IV Jornada de Salut Comunitària de Vic és una iniciativa de la Taula de Salut Comunitària de Vic, creada el 2016 pel Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI), impulsat per la Fundació “la Caixa” i promogut a Vic per l’Associació Tapís i l’Ajuntament de Vic. La Taula està formada actualment per 20 professionals de més de 18 serveis diferents dels àmbits de la salut i socials.  

La comissió organitzadora de la jornada està formada per professionals de L’EAP Vic 1 Nord, l’EAP Vic 2 Sud (Remei), la UVic-UCC, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’Ajuntament de Vic i el Projecte ICI. En aquesta IV edició de la jornada, com no podia ser d’altra manera, s’ha volgut seguir treballant en temes vinculats a la salut comunitària, aquest cop, centrada en l’acompanyament al dol i la malaltia – en general, i en particular en temps de pandèmia – i des d’una perspectiva intercultural. La jornada ha estat una bona oportunitat per a visualitzar experiències professionals i ciutadanes, donant valor a la comunitat i el treball comunitari en aquest situació complexa que estem vivint, sobretot per als grups més vulnerables.

La Jornada ha comptat amb la presència de representants de l’Ajuntament de Vic, de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC, de la Generalitat de Catalunya, de professionals, d’entitats, d’estudiants de diferents graus de la UVic-UCC i de ciutadania interessada en la salut comunitària centrada en l’acompanyament al dol i a la malaltia.

La benvinguda a la Jornada ha estat a càrrec de Núria Vergés, regidora de salut pública i igualtat de l’Ajuntament de Vic, que ha destacat l’esforç de les entitats i ciutadania durant el temps de pandèmia, i també el treball fet amb les diverses comunitats i centres de culte per acompanyar-les en les seves particularitats i maneres de viure la malaltia i el dol.  

El Bloc I de la Jornada s’ha dedicat a l’exposició d’aspectes generals i especificitats durant la pandèmia de la COVID19, del dol i processos de malaltia. S’ha comptat amb la presència del  Dr. Xavier Gómez Batiste, director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC ICO (Institut Català d’Oncologia) i màxim responsable de cures pal·liatives de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Batiste ha compartit amb tots els participants la seva experiència, i com la situació viscuda obre noves vies d’investigació i treball, per millorar l’acompanyament al final de la vida de les persones, aportant allò que necessitem per viure aquest complexe procés d’una manera més humanitzada i ajustada a les necessitats de cadascú.

El Bloc II s’ha dedicat a persones professionals acompanyants de la malaltia i el dol, per visualitzar experiències viscudes, dificultats, reptes i propostes des d’una perspectiva intercultural. Concretament s’ha comptat amb un testimoni de l’Atenció Primària, Mercè Rico, treballadora social del CAP de Manlleu i representant dels treballadors socials d’Osona; amb dos testimonis hospitalaris, Sònia Carrera, Cap d’unitat d’UCI i David Ordoñez, Cap d’Àrea d’Hospitalització del Consorci Hospitalari de Vic; i d’un testimoni de residència de persones grans, Amaya  Merchan, tècnica de cures auxiliars d’infermeria de la Residència del Nadal de Vic. Ha estat molt interessant poder empatitzar amb totes aquestes persones professionals, que amb les seves experiències i l’emoció de les seves paraules, han descrit una realitat complexa i han posat sobre la taula un bon grapat de reptes.

El Bloc III ha estat un reconeixement al valor de la comunitat, i com la ciutadania s’ha implicat amb diverses experiències i projectes, en aquest temps de pandèmia per la COVID19. Per una banda, s’han explicat testimonis de persones que han rebut l’acollida i acompanyament de la comunitat, per exemple a escala veïnal. Per altra banda, s’ha comptat amb dos testimonis d’aquestes accions ciutadanes: Joan Domínguez, impulsor de la iniciativa Fem Salut, fem barri; i Montserrat Faro,  infermera que va col·laborar a diversos serveis hospitalaris després de molts anys sense exercir. Finalment, per tancar aquest últim bloc, s’ha mostrat un vídeo amb imatges i algunes xifres representatives del volum d’iniciatives desenvolupades a Vic durant aquests mesos

Després dels tres blocs, s’ha dinamitzat un espai de debat, precs i preguntes, on les persones assistents a la jornada han pogut transmetre i preguntar a les persones ponents sobre aspectes que els han semblat d’interès, per exemple, sobre l’acompanyament a les persones professionals que han estat a primera línia durant la pandèmia, o a com afrontar aquestes noves onades i nous acompanyaments.

Les conclusions de la jornada han estat a càrrec de Montserrat Vall, professora de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVIC-UCC i membre de la comissió organitzadora de la IV Jornada de Salut Comunitària de Vic. I, finalment, Míriam Torres ha estat l’encarregada de fer el tancament de la jornada, agraint la participació de totes les persones assistent i donant valor als seus testimonis. La IV Jornada de Salut Comunitària de Vic ha permès reconèixer el valor de professionals i ciutadania durant els mesos de pandèmia, i ha reforçat la idea que l’acompanyament de la comunitat és imprescindible per garantir un bon estat de salut integral de les persones i la societat.

Proces Comunitari
Share

Deixa un comentari

20 − 5 =