La III Jornada de Salut Comunitària de Vic explora diferents experiències en l’àmbit de les persones grans

La III Jornada de Salut Comunitària de Vic explora diferents experiències en l’àmbit de les persones grans

  • Un grup de treball vinculat a la Taula de Salut Comunitària de Vic, ha impulsat la III Jornada de Salut Comunitària de la ciutat de Vic amb la finalitat de seguir treballant en temes vinculats a la salut comunitària.
  • Un total de 280 persones han participat a la III Jornada de Salut Comunitària de la ciutat de Vic, que s’ha dut a terme a l’Aula Magna de la UVic-UCC.
  • La jornada ha constat de dues ponències i dues taules amb espai pel debat. A la primera part, emmarcada amb la idea d’envelliment amb ètica s’ha parlat de com envellim i s’han plantejat propostes ètiques per les intervencions comunitàries. Després s’han presentat experiències de salut comunitària vinculades a les persones grans.

Vic, 28 de novembre de 2019. Un grup de treball vinculat a la Taula de Salut Comunitària de Vic, ha impulsat la III Jornada de Salut Comunitària de la ciutat de Vic. La Taula de Salut Comunitària de Vic està formada per 20 professionals de més de 18 serveis diferents i va ser creada el 2016 pel Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI), impulsat per l’Obra Social “la Caixa” i promogut a Vic per l’Associació Tapís i l’Ajuntament de Vic.

La comissió organitzadora de la jornada està formada per professionals de L’EAP Vic 1 Nord, l’EAP Vic 2 Sud (Remei), la UVic-UCC, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’Ajuntament de Vic i el Projecte ICI. En aquesta III edició de la jornada s’ha volgut seguir treballant en temes vinculats a la salut comunitària, aquest cop, centrada en el col·lectiu de persones grans, ja que va ser un dels temes prioritzats a partir de la diagnosi de salut elaborada per la mateixa Taula de Salut Comunitària de la ciutat.

Un total de 280 persones han participat a la III Jornada de Salut Comunitària de la ciutat de Vic, que s’ha dut a terme a l’Aula Magna de la UVic-UCC. S’ha comptat amb la presència de representants de l’Ajuntament de Vic, de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC, de la Generalitat de Catalunya, de professionals, d’entitats, d’estudiants de diferents graus de la UVic-UCC – com infermeria, fisioteràpia i dietètica i nutrició- i de ciutadania interessada en la salut comunitària centrada en l’àmbit de les persones grans.

La benvinguda a la jornada ha estat a càrrec de Núria Vergés, regidora de salut pública i igualtat de l’Ajuntament de Vic, Míriam Torres, vicedegana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC i Remei Juncadella, directora del Sector Sanitari Osona de la Regió Sanitària Catalunya Central. Totes tres han posat de manifest la importància de treballar de forma transversal i amb la comunitat per la millora del benestar de la ciutadania, i concretament de les persones grans.

La jornada ha constat de dues ponències i dues taules amb espai pel debat. A la primera part, emmarcada amb la idea d’envelliment amb ètica s’ha parlat de com envellim i s’han plantejat propostes ètiques per les intervencions comunitàries amb les persones grans. Després de la pausa-cafè s’han presentat experiències de salut comunitària vinculades a les persones grans. A la primera taula de debat, Participació de les persones grans en el disseny de les ciutats, algunes de les propostes han parlat sobre residències i alternatives d’habitatge per a persones grans, així com el disseny urbà adaptat a aquest col·lectiu. A la segona taula de debat, Participació de les persones grans a la comunitat, s’han explicat projectes intergeneracionals, culturals i d’acompanyament que s’estan portant a terme a Vic.

A la primera ponència, Jordi Amblàs del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat (PPAC), del Pla Director Sociosanitari (PDSS) del Departament de salut de la Generalitat de Catalunya i director adjunt de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, a partir de la pregunta Com envellim? ha fet un recorregut per la realitat que viu el col·lectiu de persones grans i l’imaginari al voltant d’aquesta etapa de la vida, projectant un ideari de mínims centrar en la equitat i la justícia social.

La segona ponència ha anat a càrrec d’Ester Busquets, doctora en filosofia i diplomada en infermeria que actualment exerceix de professora d’Ètica i forma part del departament a la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar de la UVic-UCC. Busquets ha parlat també de la manera d’entendre aquesta etapa de la vida i de la importància de l’ètica en totes les intervencions que es fan amb les persones grans.

A les dues taules s’ha comptat amb experiències de professionals i persones participants. A la primera, Participació de les persones grans en el disseny de les ciutats, Anna Bonafont, professora de la UVic-UCC, ha parlat dels nous models de residències; Marta Rofin, arquitecta de l’equip redactor del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vic, ha posat de relleu la mirada de salut en el disseny de les ciutats; Josep M. Ricart, membre de la cooperativa d’habitatge sènior WALDEN XXI, ha explicat aquesta proposta d’alternativa d’habitatge ubicada a Sant Feliu de Guíxols i, finalment, Cristina Costa, de Càritas Arxiprestal de Vic, ha introduït el projecte de formació per persones cuidadores no professionals, Avancem i s’ha donat veu a les dones participants a partir de la visualització d’un vídeo.

A la segona taula, Participació de les persones grans a la comunitat, s’ha presentat el projecte Vic, cultura i Alzheimer realitzat per l’Ajuntament de Vic, la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC i el CCCB. Seguidament, s’ha explicat el projecte Fem V.I.A. per part d’Isolda Sans, coordinadora dels projectes socials de l’Associació ASHES i de Laura Marsó, mestra de l’Escola La Sínia de Vic. També hem conegut el projecte intergeneracional que es porta a terme a l’Espai familiar de Vic “El Remei”; la línia de Voluntariat per l’acompanyament de persones grans de la mà de Rosa Maria Córdoba, voluntària i Miquel Àngel Núñez, responsable de la delegació d’Osona de la Fundació Amics de la Gent Gran; el projecte Enreda’t de la Creu Roja Osona i el projecte No LimitBikes a càrrec Ramon Furriols d’AuroraCoop.

A l’espai de cloenda, s’ha comptat amb Ramón Bayés, professor emèrit de la UAB, doctor Honoris Causa en Psicologia per la UNED i Col·legiat d’Honor pels Col·legis Oficials de Psicòlegs de Catalunya i el País Valencià. La seva cloenda ha sigut un espai de reflexió de les idees sorgides al voltant de l’envelliment relacionades amb la seva pròpia experiència com a persona gran i també un bon espai per a fer èmfasi en la importància de comptar amb les mateixes persones grans a l’hora de prendre decisions pel paper rellevant que continuen tenint a la societat.

Finalment, per tancar la Jornada, s’han donat els noms dels estudiants de la Facultat de Salut guanyadors dels pòsters de l’entrada i s’ha projectat un núvol de paraules que s’han recollit de les mateixes persones assistents, amb aquells aspectes i conceptes que els suggeria un envelliment satisfactori. Amb aquest desig s’ha emplaçat a tothom a participar de la trobada de l’any vinent.

 

Podeu veure els vídeos de la III Jornada de Salut Comunitària de Vic als següents enllaços:

Part 1: Benvinguda i inauguració de la Jornada amb Núria Vergés, Miriam Torres i Remei Juncadella ; Ponències sobre “Envelliment amb ètica” amb Jordi Amblàs i Ester Busquets.

Part 2: Taula 1 i 2 sobre “Experiències de salut comunitària vinculades a les persones grans”.

Proces Comunitari
Share

Deixa un comentari

13 − 1 =