II TROBADA COMUNITÀRIA

II TROBADA COMUNITÀRIA

L’Associació Tapís, l’Ajuntament de Vic i l’Obra Social ”la Caixa” han promogut la II Trobada Comunitària de la ciutat de Vic, emmarcada dins del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI).

La Trobada Comunitària és un espai de relació entre representants polítics, professionals, entitats, ciutadans i ciutadanes de Vic que, de forma col·lectiva, treballen per la millora de la convivència i la cohesió social a Vic.

Una trentena de persones han participat de la II Trobada Comunitària de Vic, que s’ha dut a terme al Centre Cívic Can Pau Raba, amb la presència de representants de l’Ajuntament de Vic, de la Fundació Bancària “la Caixa”, tècnics municipals, representants de diverses entitats de Vic i ciutadania a ttol individual.

 La benvinguda de l’acte ha estat a càrrec de Josep-Ramon Soldevila, regidor d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, Josep Freixa, gerent de l’Associació Tapís, i Francesc Ventura, director del departament d’interculturalitat i cohesió social de la Fundació Bancària “la Caixa”. Tots ells han posat l’accent en la importància del treball comunitari i han agraït la participació i la implicació de la ciutadania en la construcció d’una societat més justa i on totes les persones esdevinguin iguals, afavorint així, la convivència a la ciutat.

A l’acte s’ha fet una revisió d’accions realitzades durant el curs 2016-2017 en els eixos d’educació comunitària, salut comunitària i convivència.

En educació comunitària s’ha destacat el treball fet amb les AMPA de gairebé tots els centres educatius de Vic, que han compartit i reflexionat sobre el seu rol en la gestió de la diversitat als centres educatius. Concretament, es va crear un grup motor per aprofundir en aquest tema i es van organitzar diverses accions: en el marc de l’Escola de Pares i Mares – Factor Q de la ciutat es va organitzar una Trobada d’AMPA per compartir pràctiques i dificultats sobre el seu rol en la gestió de la diversitat des de les famílies; i el dia 24 d’abril es va organitzar una taula rodona amb el títol “Apropar les famílies a l’escola o l’escola a les famílies?” amb la col·laboració de Jordi Collet, sociòleg i professor de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

En quan a salut comunitària, s’ha explicat la constitució de la Taula de Salut Comunitària formada per 12 professionals de 8 serveis i equipaments diferents, tots ells vinculats directa o indirectament amb temes de la salut. La presentació oficial d’aquesta taula tindrà lloc el proper 30 de novembre de 2017 a l’Aula Magna de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, en motiu de la I Jornada en Salut Comunitària de la ciutat de Vic. A més, s’ha explicat que s’està realitzant una diagnosi quantitativa sobre l’estat de la salut comunitària de la ciutat, amb l’objectiu d’extreure’n els reptes a afrontar col·lectivament, i així esdevenir el pas previ a l’elaboració d’un Pla Local de Salut per a la ciutat.

Per altra banda, s’ha presentat la programació comunitària pel curs 2017-2018, que és la proposta d’activitats, iniciatives, programes i espais de trobada, consensuades de forma participativa i previstes en el marc del Projecte ICI pel proper curs.

Aquesta part de la Trobada Comunitària ha estat dinamitzada per representants de cadascun dels eixos de treball, que han explicat de primera mà quins són els projectes que tenen previst desenvolupar per aquest any.

Concretament, en educació comunitària es preveu construir conjuntament amb totes les AMPA una programació per a l’Escola de Mares i Pares – Factor Q d’enguany. En salut comunitària s’està organitzant la I Jornada de Salut Comunitària, ja anomenada més amunt. A més, es continuarà amb la investigació sobre l’estat de salut comunitària de la ciutat, des d’un punt de vista qualitatiu. Per altra banda, emmarcada en l’eix de convivència, s’ha constituït el grup de Diades de Gènere, una comissió de treball formada per representants de diversos organismes i entitats, que té per objectiu poder construir i organitzar conjuntament, a nivell de ciutat, les diades commemoratives de gènere, com és el cas del Dia Internacional de les Dones del 8 de març, o el dia Internacional contra les violències vers les dones, del proper 25 de novembre. D’aquesta manera, aconseguir que aquestes commemoracions tinguin més difusió, incrementant així la sensibilització, prevenció de desigualtats, discriminacions i violències basades en el gènere.

El regidor d’esports i joves Josep Maria “Titi” Roca, va ser el responsable d’explicar el projecte Viu el carrer! emmarcat també en aquesta programació comunitària i en el Pla de l’Esport de Vic – Vic Activa’t, que preveu oferir una proposta d’activitats esportives i de lleure, gratuïtes i adreçades a infants i joves, durant els períodes no lectius del curs escolar. Aquestes accions són el relleu del projecte les Tardes d’Estiu al carrer, una proposta d’activitats que es van fer durant el juliol d’enguany, i que va comptar amb la participació de 1000 infants, joves i famílies. Aquesta programació es va poder dur a terme gràcies a la col·laboració i implicació de més de 90 persones, entre ells, professionals, voluntaris, membres d’entitats, i estudiants en pràctiques.

La  II Trobada Comunitària de Vic va donar doncs, el tret de sortida a un nou curs on es vol promoure i fomentar encara més les iniciatives conjuntes, el treball en xarxa i la coordinació entre tots els agents de la comunitat, per tal de donar respostes col·lectives als reptes actuals de la ciutat.

 

IMG-20171116-WA0006 IMG-20171116-WA0030

Proces Comunitari
Share

Deixa un comentari

9 + 12 =